En hel jävla uppsats!

Namn: Elin Kennmark
Ämne: Nationellt prov i svenska
Datum: 17/9 2001
Klass: SpSa2
Inlämningstid: 10.55
Betyg: MVG

Min favoritplats
Jag sitter på en filt och tittar ut över den glittrande sjön, jag tittar på änderna och på fiskarna som fångar mat på ytan. Jag hör glada barn som leker i vattnet lite längre bort. Jag ler, och tänker på när jag själv var mindre och lekte och plaskade i sjön. Jag minns också den gången jag trampade på en arg geting och mormor tröstade mig med sin värme och med sin ömhet.

Plötsligt väcks jag i tankarna av att mormor ropar att jag ska komma in och äta. Jag hoppar upp från filten och springer in. Efter maten är jag full av energi, jag tar en joggingrunda i den oerhört vackra naturen runt omkring. Därefter tar jag mig ett välförtjänt dopp i sjön.

Allt är så lugnt och fridfullt här. Inte alls som hemme. Här  kan man bara vara, bara finnas till. Ingen trafik, inga folkmassor och inget buller från fabriker. Kvällarna är härliga och jag tittar på solnedgången. Här får man tid att tänka, på sina problem, sin familj och allt annat man funderar över.
Här lever man utan press och utan stress.

Morfar målar snickarboden. Jag frågar om jag kan hjälpa till. Han ger mig en pensel och jag börjar måla. Vi sjunger och skrattar tillsammans. Jag klättrar upp på stegen och tittar ut över tomten. Björkarna vid sjön är gröna och lyser fint när solen skiner. Båten guppar på de små vågorna.
Gräsmattan är nyklippt och grön, blommorna färgglada och fulla med liv. Jag ler för mig själv.
Jag trivs.

-Elin, kan du gå ut och plocka några jordgubbar? frågar mormor.
Jag nickar och går ut till landet. Jag plockar de allra största och rödaste jordgubbar jag jan hitta och går stolt in i stugan och visar mormor.

Inte ens de regnigaste dagar hindrar mig från att älska det här stället. Här har jag varit sen jag var mycket liten. Här har jagtillbringat många dagar under somrarna. Jag och mina syskon vill alltid kunna vara här. Vi vill att deras barn också ska få uppleva den sköna naturen här. Liksom min mamma och hennes syster och vi  har gjort. Varje gång jag åker härifrån längtar jag redan efter att få komma tillbaka igen. Nog för att jag tycker om att vara hemma, men här har man en sådan enorm frihet.
Hemma är mer strikt. Går man ut utan att ha gjort håret fint eller har något annorlunda på sig pratar folk. Här är det inte så. Stugorna bredvid bryr sig inte om hur man går klädd eller hur man beter sig. Rena paradiset.

På vinterhalvåret besöker jag inte min favoritplats. Vägen dit är då så hal och eländig att det är svårt att ta sig dit.
Vid påsk åker hela familjen hit och äter påskmat. Då känner man att det snart kommer vara som vanligt. Allt är inte lika fint då som på sommaren, men ändå är det härligt att vara här.

En dag fick vi i familjen, enligt mig, ett hemskt besked. Mormor och morfar hade planerat att sälja sommarstugan. Jag blev arg och ledsen på samma gång. De som visste så väl att alla barn och barnbarn trivdes så bra där, hur kunde de göra något sådant?
Mamma försökte förklara att de blivit gamla hennes föräldrar och att det inte orkade driva två hus längre. Det ville jag inte förstå överhuvudtaget. Jag insåg ännu tydligare hur mycket jag tyckte om att tillbringa mina somrar med mina morföräldrar i deras sommarstuga. Veckorna gick och jag blev alltmer orolig. Till slut fick jag ett glädjande beskedm de skulle försöka ha den kvar i några år till i alla fall.
Jag blev lycklig. Nu kunde jag fortsätta vara där på somrarna.
Fortsätta sola, bada och bara koppla av.

Det som får mig att tycka om sommaren så mycket är just att jag vet att jag får tillbringa den i sommarstugan. Där får jag allt jag behöver; naturen, lugnet och ron.
Det är vad mina sommarlov går ut på!

                                       ************************************************************************

                                                                Å det bästa av allt hörrni, den finns på riktigt!


Publiken säger
Postat av: Mamma

Det är nästan så det kommer en lite tår när man läser.Hoppas det kommer kännas lika härligt i fortsättningen oxo.O vad jag önskar din drömm vore sann!!!!!

2010-02-25 @ 12:19:18
Postat av: Anonym

Vilken fin text. Precis som du beskriver det, att folk inte bryr sig hur man ser ut i håret eller om man har ett par asfula skor på sig, så har vi det här ute på landet. Det är underbart.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback